درصدی از افراد هنگام عکس گرفتن سعی می‌کنند دندان‌هایشان را پنهان کنند که بیشتر آنها از رنگ زرد دندان‌هایشان ناراضی‌اند و خجالت می‌کشند. امروزه داشتن دندان‌های سالم و زیبا اهمیت زیادی دارد و به همین خاطر است که تعداد کسانی که برای سفید کردن دندان‌هایشان به دندان‌پزشک مراجعه می‌کنند هر روز بیشتر و بیشتر می‌‌شود.

در این مقاله، به بررسی روش‌های مختلف سفید کردن دندان‌ها و نکات مهم برای حفظ سلامت دندان‌ها پرداخته‌ایم.

آیا کسی هست که دوست نداشته باشد لبخندی زیبا با دندان‌های سفید و درخشان داشته باشد؟

تقریبا هیچ کسی نیست که دوست نداشته باشد لبخندی زیبا با دندان‌های سفید و درخشان داشته باشد. دندان‌های سفید و درخشان، نشانه سلامت دهان و جذابیت فرد است و معمولاً در جامعه تحسین می‌شود. بنابراین، داشتن دندان‌های سفید و درخشان می‌تواند به افزایش اعتماد به نفس و روابط اجتماعی فرد کمک کند.

اما بعضی از افراد هر چند بار که در روز دندان‌‌هایشان را مسواک می‌زنند، به دلیل عادات غذایی مانند: 

1.نوشیدن قهوه و چای یا سیگار کشیدن: که به دلیل داشتن رنگدانه‌های قوی می‌توانند باعث تغییر رنگ دندان‌ها شوند.

2.نوشابه‌های گازدار: نوشابه‌های گازدار حاوی اسید هستند که می‌تواند لایه اولیه دندان را تخریب کنند و باعث ایجاد لکه‌هایی روی دندان‌ها شوند.

3. شربت‌های قندی: شربت‌های قندی معمولاً حاوی رنگ‌های مصنوعی هستند که می‌تواند باعث تغییر رنگ دندان‌ها شود.

4. الکل: مصرف الکل باعث خشک شدن دهان می‌شود و می‌تواند باعث رسوب مواد رنگی روی دندان‌ها شود.

بنابراین، بهتر است به مصرف این نوشیدنی‌ها و عاداتی که منجر به زرد و لکه‌دار شدن دندان‌ها می‌شود را محدود کنید و بعد از مصرف آن‌ها دهان خود را با آب بشویید تا رسوبات روی دندان‌ها کاهش یابد.

بهترین راه سفید کردن دندان چیست؟

بهترین راه برای سفید کردن دندان‌ها، به عنوان یک روش حرفه‌ای، مراجعه به دندانپزشک و انجام سفید کردن دندان‌ها با روش‌های مختلف در مطب دندانپزشکی است که شامل:

1. لمینت دندان: 

لمینت دندان روشی است که به کمک آن دندان‎‌ها ظاهری زیبا پیدا می‌کنند. در این روش یک لایه نازک و شفاف از مواد پلیمریک یا سرامیک بر روی سطح دندان قرار می‌گیرد که از استحکام و مقاومت بسیار بالایی برخوردارند. این لایه، باعث می‌شود که دندان‌ها ظاهر سفیدتر، صافتر و جذاب‌تری پیدا کنند. 

برای انجام لمینت دندان، ابتدا دندان‌ها باید تمیز شده سپس مقدار بسیار کمی از مینای دندان تراشیده می‌شود و بعد، از آن‌ها قالب‌گیری صورت می‌گیرد، این قالب‌ها به لابراتوار فرستاده می‌شوند و در آن جا بر اساس این قالب‌ها روکش‌های لمینتی ساخته شده و این فرایند حدود یک تا دو هفته طول می‌کشد که در این مدت زمان یک روکش موقتی بر روی دندان‌ها چسبانده می‌شود تا دندان تراشیده شده دچار آسیب نشود. بعد از ساخت، روکش‌ها به مطب ارسال می‌گردند و با مراجعه مجدد بیمار به مطب، روکش‌های اصلی با استفاده از تکنیک‌های خاصی نصب می‌شوند. به این ترتیب دندان‌های تغییر رنگ داده به دندان‌هایی سفید و زیبا تبدیل می‌گردند.

2. کامپوزیت دندان:

کامپوزیت دندان نیز همانند لمینت در علم دندانپزشکی به عنوان یک روش زیبایی‌شناسی برای اصلاح ظاهر دندان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از این روش، می‌توان تغییراتی در شکل، اندازه، رنگ دندان‌ها ایجاد کرد و ظاهر دندان‌ها را بهبود بخشید.
کامپوزیت دندان به شکل خمیر است و روی سطح دندان با استفاده از ابزار دندانپزشکی قرار می‌گیرد، این مواد خمیری متناسب با فرم دندان و صورت بیمار شکل داده می‌شود، سپس با نور آبی در جای خود محکم می‌گردد. این ماده به دلیل رنگ و شکل طبیعی‌ای که دارد، به عنوان جایگزینی مناسب، آسان و مقرون به صرفه در اصلاح بدرنگی و سفید کردن دندان استفاده می‌شود.
مزیت‌های استفاده از کامپوزیت زمان کوتاه‌تری است که نسبت به لمنت دارد. با این حال، کامپوزیت نسبت به لمینت، مقاومت کمتری دارد و ممکن است نیاز به تعویض داشته باشد.

3. بلیچینگ دندان:

بلیچینگ دندان یکی دیگر از روش‌هایی است که در دندانپزشکی زیبایی بسیار مورد توجه می‌باشد. ابتدا دندان‌پزشک دندان‌های فرد را مورد بررسی قرار می‌دهد و سپس میزان رنگ دندان‌ها را اندازه‌گیری می‌کند. سپس، مواد شیمیایی از نوع پراکسید هیدروژن یا کربامید پراکسید هیدروژن بر روی دندان‌ها اعمال می‌شود و با استفاده از یک نور خاص، این مواد باعث از بین رفتن لکه‌ها و تیرگی‌های روی سطح دندان‌ها می‌شود و آن‌ها را سفید و درخشان می‌کند.

برای انجام بلیچینگ دندان، می‌توان از دو روش مختلف استفاده کرد. روش اول، (آفیس بلیچ) بلیچینگ در مطب است که در این روش، دندانپزشک با استفاده از مواد شیمیایی قویتر و دستگاه‌های خاص، دندان‌ها را سفید و درخشان می‌کند. روش دوم، (هوم بلیچ) بلیچینگ خانگی است که در این روش، دندان‌پزشک مواد شیمیایی کمتر و ضعیف‌تری به فرد می‌دهد و فرد باید با استفاده از کاپ‌هایی که بر روی دندان قرار می‌گیرند، دندان‌های خود را سفید کند.

با این حال، بلیچینگ دندان نباید بیش از حد و مکرر باشد، در برخی موارد ممکن است باعث حساسیت دندانی شود. همچنین، در برخی موارد، بلیچینگ دندان نمی‌تواند تمامی لکه‌ها و تیرگی‌های دندان‌ها را حذف کند و لازم است از روش‌های دیگر که در بالا توضیح داده شد استفاده شود.

4. جرم گیری دندان:

جرم گیری دندان یکی از روش‌های پاکسازی دندان است که به دندان‌ها کمک می‌کند تا از بیماری‌های دندانی و لکه‌های سطح دندان جلوگیری شود. تجمع باکتری‌ها و ایجاد پلاک بر روی دندان‌ها علاوه بر ایجاد بوی بد دهان، موجب تغییر رنگ و یا زرد شدن آن‌ها می‌شود. جرم گیری دندان شامل پاکسازی سطح دندان از پلاک و سایر آلودگی‌ها است. در واقع با برداشتن جرم‌ها از روی دندان‌ها لایه‌ای که باعث زرد شدن دندان شده است از بین می‌رود. پلاک، یک لایه نرم و زرد رنگ است که بر روی سطح دندان‌ها تشکیل می‌شود و شامل باکتری‌ها و باقیمانده‌های غذایی است که اگر روی سطح دندان طولانی مدت بماند ممکن است باعث پوسیدگی دندان شود.

برای انجام جرم گیری دو روش وجود دارد:

1. دندان‌پزشک از ابزارهای دستی مانند اسکیلر (سنج) استفاده می‌کند تا پلاک را از روی سطح دندان‌ها و اطراف لثه‌ها پاک کند.

2. ابزار جرم گیری دندان اولتراسونیک که دندانپزشک پلاک‌ها را از روی دندان شما با لرزش یکسر فلزی، پاک می کند.


 اما روش‌های خانگی دیگری نیز وجود دارد که در زیر شرح داده شده است:

1. خمیر دندان سفید کننده: خمیر دندان‌هایی که حاوی مواد شیمیایی سفید کننده هستند، می‌توانند به سفید شدن دندان‌ها کمک کنند. اما بهتر است از خمیر دندان‌هایی با مقدار مناسبی از فلوراید استفاده کنید.

2. مسواک‌های برقی: می‌تواند به شستشوی دندان‌ها بهتر و کارآمدتر از مسواک‌های دستی کمک کند.

3.استفاده از سرکه‌‌ی سیب: سرکه‌ی سیب یک آنتی‌باکتریال طبیعی است که دهان و دندان را تمیز می‌کند، پس منطقی است که بتواند لکه‌های سرسخت روی دندان‌ها را هم از بین ببرد.برای استفاده از این روش باید به‌طور مستمر حداقل یک ماه مداوم از آن استفاده کنید تا بهترین نتیجه را به‌دست بیاورید. اما مواظب باشید؛ چون سرکه سیب نوعی اسید است که اگر زیاد از آن استفاده کنید یا سفت و سخت آن را به دندان‌ها بمالید به مینای دندان‌تان آسیب می‌زند. سرکه‌ سیب را حدود یک دقیقه با انگشت روی دندان‌ها بمالید، سپس با آب یا دهان‌شویه‌ی هیدروژن پروکسید دهان‌تان را آبکشی کنید. بعد از استفاده از سرکه‌ سیب باید مجددا با خمیردندان معمولی دندان‌ها را مسواک بزنید و دهان‌تان را خوب آبکشی کنید.

4.استفاده از زغال فعال: استفاده از زغال فعال برای سفید کردن دندان، یکی از روش‌های خانگی محبوب برای سفید کردن دندان است. این روش به دلیل هزینه کم و مواد طبیعی استفاده از آن، جذابیت بسیاری دارد. اما باید توجه داشت که مصرف زیاد زغال فعال و یا استفاده اشتباه می‌تواند به دندان و لثه آسیب بزند.
زغال فعال ماده‌ای پرکربن است که خاصیت جذب بالاتری نسبت به مواد دیگر دارد و به همین علت می‌تواند به از بین بردن لکه‌های موجود در روی دندان‌ها کمک کند.

بهترین راه استفاده از زغال فعال برای سفید کردن دندان، استفاده محدود و موقت از آن است. برای استفاده از زغال فعال به روش زیر عمل کنید:
1. در یک ظرف کوچک، مقدار کمی زغال فعال را با آب مخلوط کنید تا خمیر مانند شود.
2. با استفاده از مسواک نرم، این خمیر را روی دندان‌های خود بمالید و به طور ملایم دندان‌های خود را ماساژ دهید.
3. سپس با آب دهان خود را به طور کامل بشویید تا ذرات زغال فعال از دهان شما خارج شود و آبی که از دهان بیرون می‌ریزید شفاف باشد.

بعضی از افراد ممکن است به دلیل حساسیت دندان‌های خود به زغال فعال نسبت به دیگران حساس باشند و بهتر است قبل از استفاده از زغال فعال با دندانپزشک خود مشورت کنید. همچنین، بهتر است از این روش برای سفید کردن دندان بیش از یک بار در هفته استفاده نشود.

نکات مراقبتی بعد از سفید کردن دندان

ماندگاری سفید کردن دندان‌ها تا حد بسیار زیادی به مراقبت‌هایی که بیمار انجام می‌دهد، بستگی دارد. این نکات مراقبتی عبارتند از:

1. مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان:

مهم‌ترین و اساسی‌ترین نکته در افزایش ماندگاری روش‌های سفید کردن دندان‌ها، رعایت بداشت دهان و دندان، استفاده از مسواک و خمیردندان مناسب است که با روزی دو بار مسواک زدن صحیح و نخ دندان کشیدن به راحتی قابل انجام می‌باشد.

2. اجتناب از غذاها و نوشیدنی‌هایی که رنگ‌دهنده هستند:

بهتر است از مصرف شایع‌ترین غذاها و نوشیدنی‌هایی که رنگ‌دهنده هستند مانند قهوه، چای، شکلات، نوشابه، سیگار و غیره خودداری کنید. این مواد می‌توانند باعث تیرگی و لکه‌های دوباره روی دندان‌ها شوند و سفیدی دندان‌های شما را کم کنند.

3. استفاده از دهانشویه‌های ضد پلاک: 

برای کاهش پلاک و باکتری‌های دهانی، از دهانشویه‌های ضد پلاک استفاده کنید. این مواد می‌توانند به جلوگیری از تشکیل لکه‌های دوباره روی دندان‌ها کمک کنند.

4. انجام چکاپ‌های منظم دندانپزشکی:

چکاپ‌های منظم دندانپزشکی همانطور که قبل از استفاده از روش‌های سفید کردن دندان‌ها، از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند، پس از آن نیز باید به طور مرتب انجام شوند تا در صورتی که هرگونه مشکل و بیماری به وجود آمده باشد، سریع درمان شود و از بروز عوارض بیشتر و حادتر پیشگیری شود.